21.6.2007

Tiiliteetä ja teekukkaa

Muuton yhteydessä sitä yleensä löytää kaikkea mielenkiintoista, jonka luuli jo hukanneensa. Teekirjaa-tehdessäni kävin paikallisessa teekaupassa kuvaamassa ja tein harvinaisia löytöjä: tiiliteetä ja teekukka.

Teetähän on on monenlaista, mustaa, vihreää, oolong, punaista, valkoista, maustettua ja sekoitettua.... ja tuulahdus menneisyydestä on tiilitee ja teekukka.



Aikanaan teetä pakattiin muun muassa tiiliksi. Kuvassa näkyy kuvio ja tekstiä. Ne ovat tavallaan "tuoteseloste" josta selviää tiilen valmistaja sekä teelaatu. Näin pakattuina tee saatiin pieneen tilaan ja ne pystyttiin kuljettamaan pitkiäkin matkoja. Tämä noin A4:n kokoinen tiili painaa noin kilon. Se on suunnilleen sentin paksuinen. Näistä ei rakennettu taloja, vaan tuota teetä nautittiin murtamalla siitä paloja kuuman veden joukkoon. Helposti murtaminen ei käy, tämäkin tiili on niin kovaa puristettu, että murtamiseen tarvitsisi pihdit. Näin säilöttynä tee säilyy käytännöllisesti katsoen ikuisesti jos se vaan säilyttää kuivassa paikassa.



Teekukka on myös valmistettu puristamalla teelehtiä muottiin. Käyttö on samanlaista, murretaan palasia kuumaan teehen. Nämä olivat hyvinkin arvokkaita ja hienoja lahjoja, ovat edelleenkin, joita annettiin muun muassa keisarille lahjaksi. Mutta jos saisin tällaisen lahjaksi, tuskin raaskisin siitä itselleni kupillisia murtaa...

Ei kommentteja: